|

Τραπεζικά προγράμματα για δάνεια δημοσίων υπαλλήλων



Την προστασία των δανειοληπτών δημοσίων υπαλλήλων που πρόκειται να βγουν σε εργασιακή εφεδρεία επιχειρεί η κυβέρνηση και στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα θα υπάρχει πρόβλεψη για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, ήδη έχει υπάρξει συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο, διευκρινίζοντας πως για τις ρυθμίσεις θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα (οικογενειακό) του δανειολήπτη και η περιουσιακή του κατάσταση.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια υπολογίζεται στις 300.000, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν και καταναλωτικά ή επισκευαστικά δάνεια.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς το Ταμείο εισπράττει απευθείας από τη μισθοδοσία τους το ποσό της μηνιαίας δόσης. Μάλιστα το ΤΠκΔ ανακοίνωσε πως παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους τα προγράμματα ρυθμίσεων εξυπηρετούμενων δανείων. Το μέτρο αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά δάνεια με προσημείωση και δάνεια μικροεπισκευών.

Χθες στη Βουλή 40 βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία για δημοσίους υπαλλήλους που θα βγουν στην εφεδρεία, καθώς και εκείνους που λόγω του ενιαίου μισθολογίου θα υποστούν περικοπές τουλάχιστον κατά 20% στις αποδοχές τους.

Προτείνουν είτε περίοδο χάριτος 12 μηνών ή πληρωμή μόνο τόκων για την περίοδο της εφεδρείας ή παράταση της διάρκειας του δανείου, χωρίς να υπάρξει αύξηση στο επιτόκιο του δανείου.

Από την πλευρά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από τον Μάιο 2010 οι τράπεζες στο σύνολο τους έχουν σε ισχύ προγράμματα ρυθμίσεων, στα οποία μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι συνταξιούχοι και κυρίως οι άνεργοι.

Υπενθυμίζει μάλιστα πρόσφατη ομιλία του προέδρου της ΕΕΤ στη Βουλή, όπου ο κ. Ράπανος είχε πει πως από τις αρχές του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 οι τράπεζες έχουν αναχρηματοδοτήσει περισσότερα από 680.000 στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ειδικά για τους συνταξιούχους και τους ανέργους, οι τράπεζες διαθέτουν ειδικά προγράμματα αναχρηματοδότησης, με ευνοϊκούς όρους και χαμηλότερα επιτόκια.

Συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις των τραπεζών αφορούν σε γενικές γραμμές:

1. Αναστολή πληρωμής δόσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, για τους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ.

2. Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων. Η διάρκεια αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου μπορεί να παραταθεί μέχρι και 12 χρόνια, με μέγιστη συνολική διάρκεια τα 40 έτη, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη (ή του εγγυητή)

3. Ρύθμιση οφειλών από πιστωτική κάρτα σε άτοκες δόσεις (μέχρι 24 δόσεις). Στην περίπτωση αυτή η πιστωτική κάρτα καταργείται.

4. Ρύθμιση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια. Η ρύθμιση γίνεται από την τράπεζα που τα έχει χορηγήσει με νέο προϊόν, μεγαλύτερης διάρκειας αποπληρωμής. Στην περίπτωση που υπάρξει εμπράγματα εξασφάλιση το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

5. Προγράμματα ρυθμίσεων για στεγαστικά δάνεια με περίοδο χάριτος 6 ή 12 μηνών, ή με πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα ενός έτους.

6. Προγράμματα που απευθύνονται σε δημοσίους υπαλλήλους ή συνταξιούχους του δημοσίου και παρέχουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας, ή προσφέρουν περίοδο χάριτος ή πληρωμής μόνο τόκων.

7. Μέχρι το τέλος του έτους έχουν «παγώσει» οι πλειστηριασμοί που αφορούν την πρώτη και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη, ακόμα και αν το δάνειο υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Posted by Blogger on 12:37 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response